Nieuw Jaar en de Glorie van GodHier een gedachte voor deze week over het Bijbels Nieuwjaar, dat niet in de herfst is, zoals de Joodse traditie zegt, noch in januari, volgens de seculiere traditie; maar deze week, de eerste dag van Nisan, de eerste maand (Exodus 12:2).


In juist deze week wordt in het wekelijkse Tora gedeelte in de Joodse traditie, het laatste deel van het boek Exodus gelezen. Wat zien we hier? Er was een belangrijke gebeurtenis die plaatsvond op die datum; dat is op het Bijbelse Nieuwjaar.


Exodus 40:2

בְּיוֹם־הַחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ; תָּקִים אֶת־מִשְׁכַּן אֹהֶל מוֹעֵד׃


Op de eerste dag van de eerste maand moet u de tabernakel, de tent van ontmoeting, opbouwen.


Dit was de eerste maand van het tweede jaar. Alle gebeurtenissen van de exodus tot het opbouwen van de tabernakel nam een jaar in voorbereiding. Op het Nieuwjaar van het tweede jaar, was de tabernakel met de ontmoetingstent eindelijk klaar en opgebouwd.

Niet alleen was de tent en tabernakel opgezet, maar de glorie van God vulde de tabernakel.


Exodus 40:34-35


וַיְכַס הֶעָנָן אֶת־אֹהֶל מוֹעֵד; וּכְבוֹד יְהוָה, מָלֵא אֶת־הַמִּשְׁכָּן׃ וְלֹא־יָכֹל מֹשֶׁה, לָבוֹא אֶל־אֹהֶל מוֹעֵד, כִּי־שָׁכַן עָלָיו הֶעָנָן; וּכְבוֹד יְהוָה, מָלֵא אֶת־הַמִּשְׁכָּן׃


Toen overdekte de wolk de tent van ontmoeting en de heerlijkheid van YHVH vulde de tabernakel, zodat Mozes de tent van ontmoeting niet kon binnengaan omdat de wolk daarop bleef en de heerlijkheid van YHVH de tabernakel vervulde.


Nu, dat is een geweldige betekenis van Nieuwjaar. De glorie van God zal de ontmoetingsplaats vullen. Denk eraan dat de tabernakel en de tempel priesterlijke symbolen zijn, die wijzen op een bredere geestelijke betekenis.

Er is een profetische belofte hier dat de tegenwoordigheid en glorie van God alles zal (ver)vullen.


“De hele aarde zal vervuld zijn met Zijn glorie” (Numeri 14:21, Jesaja 6:3; 11:9, Habakuk 2:14, Psalm 72:19). De eerste dag van het jaar dient om ons te herinneren aan het uiteindelijke doel van God om alle dingen en alle mensen te vullen met Hemzelf. Het einddoel is bekend van de eerste gedachte; het eind van het begin.

Dit is de achterliggende gedachte om klaar te zijn voor Pasen, dat er direct na komt en Yeshua voorstelt als het Lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt (Johannes 1:29).


Als de Bijbelse Nieuwjaarsdag het vullen van Gods glorie aanduidt, wat betekent dat voor jou en mij persoonlijk dit jaar? Laten we eraan denken waarom we hier zijn en wat Gods uiteindelijke doel voor ons is. Moge de Heer je zegenen met een goddelijk nieuwjaar en moge Zijn glorieuze aanwezigheid je vullen in alles wat je doet!Contact Us

Email: info@reviveisrael.org

Revive Israel
Yad HaShmona, 90895
Judean Hills, 
Israel

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
ecfalogo 2.png
Copyright © 2021 Revive Israel. All rights reserved  |  Privacy Policy
Member Accredited.