Tillbaka till Arkiv

logo

Revive Israel Org

© 3.2 2017 Revive Israel Org

Närma sig Bibelns lära om helande – del 1

Dan Juster

På 1980-talet studerade  Asher och jag ämnet helande med stor intensitet. Vi studerade vad de mest framstående Bibellärarna undervisade om helande. Vi själva såg några verkligen fantastiska enastående helanden, men också en del mycket ledsamma sjukdomar som till sist slutade med döden.

Vår nära vän Dr Michael Brown är kanske en av de största experterna på ämnet om Bibilskt helande. Han tog emot sin Ph D från New York University för sin avhandling ”Helande i den hebreiska Bibeln”. Detta gjordes till en viktig bok med titeln ”Israel's Divine Healer”.

Här är tre mycket vanliga synsätt på helande:

  1. Medans vårt vanliga immunsystem från Gud ger helande och är en gåva från Gud så är övernaturliga, mirakulösa helanden och kreativa mirakler med återupprättande mycket sällsynta. Vi kan och bör alltid be för sådana mirakler, men i de troendes normala liv så kommer sjukdomar och livshotande sjukdomar ha sin naturliga gång, för både troende och icke-troende. Detta är den mänskliga situationen efter syndafallet. Detta är det primära synsättet hos icke-karismatiker vilket inkluderar många messianska judiska ledare.
  2. Vi bör bedja för helande. Om vi ber för helande regelbundet och tar tillfällena i akt att be för helande, kommer vi att se mycket mer av övernaturliga helanden. Men vi behöver lita på Gud och veta att helande är i slutändan en fråga om Gud's suveränitet. Det bästa vi kan göra för att tro på helande är att vandra i gemenskap med Gud, avstå från synd och leva i en förtroendefull relation medans vi gör oss tillgängliga för att bedja för sjuka. Detta är det synsätt som undervisades av   John Wimber från Vineyard.
  3. Helande är alltid Gud's vilja. Om vi ger oss själva till Gud på rätt sätt, begrundar Skrifterna om helande och bekänner dem som Gud's absoluta löften, bör vi alltid bli helade. Gud's löften om helande är absoluta, så om en person inte får övernaturligt helande, är misslyckandet att få helandet personens underlåtenhet att bygga upp sin tro för att ta emot det. Tro på helande är något som en person är ansvarig att förvärva. Detta är synen som Word of Faith undervisar; Kenneth Hagin, Kenneth Copeland, Andrew Womack och många andra. För dessa bröder; om löftet inte är absolut och kan erhållas så undergräver det tilltron att ta emot helandet.

Vårt synsätt passar inte helt in i någon av dessa tre. Vi kan summera vår syn genom följande, vilket är enligt Dr Brown bok. Helande är Gud's allmänna vilja för hans lydiga folk, men man kan inte göra detta till en allmän lag och dra slutsatsen att det är Gud's absoluta vilja att hela i varje enskilt fall. Vi kan veta att det är Gud's allmänna vilja att hela på grund av följande:

  1. Löftena till Israel för fysiskt helande, om de skulle leva ett lydigt liv. Detta inkluderar befrielse från ”Egyptens sjukdomar,” missfall och välsignelse att leva ett långt liv.
  2. Innefattandet av sjukdomar som helade i Jesu försoning, som i Jesaja 53: ” Det var våra sjukdomar Han bar .... genom Hans sår är vi helade.”
  3. Jesu helandetjänst är en manifestation av Guds vilja för människor.
  4. Petrus konstaterande uttalande om försoningen, att ”våra synder bar Han i sin kropp upp på korsets trä, genom Hans sår har ni blivit botade,” det är inte bara andligt utan fysiskt helande.
  5. I väckelsetider och ökad andlig glöd och medvetenhet sker helanden mycket oftare. Se t ex på Pensacola, den tidiga Vineyardrörelsen och Bethel Church med Bill Johnson.
  6. Men även om helande är Gud's allmänna vilja ser vi i Elisa's död och sjukdomarna hos några i det nya förbundets skrifter, att helande inte är ett absolut löfte i varje enskilt fall hela tiden.
  7. Den tro som flyttar berg är en ”Guds slag av tro” som bara Gud i slutändan kan ge. Han brukar verkligen vanligtvis ge oss den tro vi behöver för att göra det vi är kallade att göra och detta inkluderar vanligen tro för helande.

Så vad lär vi oss från detta? Del 2 kommer snart!


Kärlek i luften....

Byggnaden på 11 Schocken St i centrum av Tel Aviv sjuder av aktivitet. En fabrik, en verkstad, ett skyltfönster kombineras för att tillverka och sälja möbler. Men detta är inte ett vanligt företag eller satsning av Mill Furniture! Detta är A I R – Verka/Inspirera/Upprätta; en 'social' verksamhet med socialt syfte.

100 % av A I R's möbler är tillverkad från återvunnet material. Träet, som är basen i varje produkt, är tillverkat av lastpallar och kuddarna är sydda av presseningar, material som annars kasseras.

Och bäst av allt, A I R anställer individer som tidigare var förslavade i människohandel och tillhandahåller för dem en möjlighet att lära sig färdigheter och integreras tillbaka i samhället. 

A I R's kvalitetsprodukter kan ses i privata hem, restauranger, hotell och andra lokala företag.       De är 100 % tillverkade i Israel!

Att hjälpa kvinnor att fly och att bli rehabiliterade från sexhandeln är ett ämne som ligger nära hjärtat hos många i de messianska församlingarna här i Israel.

För mer information, gå till madebyair.com.

A I R är ansluten till en Schweizisk evangelisk organisation; Glowbalact.


Serving as a Leader

Cody Archer shares his personal story and some vital points on leadership.

To watch in English with subtitles in Portuguese, Danish, Dutch, and Polish click here.


Esther Fast 2017 – Save the Date!

Mark your calendars! On Thursday March 9th we will be gathering once again for 8 straight hours of worship, prayer, and fasting. Wherever you are in the world, you will be able to join us via our Livestream broadcast. More information coming soon!

Watch in English.


RESTORE Tikkun Family Conference

Registration is open for the RESTORE Tikkun Family Conference to be held on June 2-4 in Ellicot City, MD USA. Speakers include Mike Bickle, Asher Intrater, Eitan Shishkoff, and Daniel Juster with worship featuring Paul Wilbur and Misty Edwards! Internationals welcome!

Seating is limited, so sign up soon!


Tillbaka

Var med och be för vårt pågående arbete med inhemsk evangelisation, grundandet av Messianska Församlingar, Centret för Lärjungaträning, Profetiska lovsångs- och bönevakor på hebreiska samt ekonomiskt stöd till de behövande.