Tillbaka till Arkiv

logo

Revive Israel Org

© 1.7 2016 Revive Israel Org

Hur man ansluter sig till Israel, del 2

Ariel Blumenthal

I del I, lärde vi oss att enligt Bibeln kan ”Israel” innebära: a) Abrahams fysiska avkomlingar, Isak, Jakob och det judiska folket, b) den judiska nationen i dess land, och c) kvarlevan av de troende i Yeshua, judar och icke-judar tillsammans.

Metaforen om Olivträdet i Romarbrevet 11 fordrar att kristna ser sig själva som ”inympade” i Israel, (anslutna i förbund) på ett sätt som återspeglar fullheten av alla 3 dimensionerna i det bibliska Israel. Detta är Gud's formel för att åstadkomma ”hedningarnas/nationernas fulla antal”,”hela Israel blir frälst” och Jesu andra tillkommelse,  Rom 11:25-26.

Innan vi ser hur fullheten av detta ”inympande,” kan se ut i våra dagar, vill jag se på hur kristna har anslutit sig till Israel på sätt som är bra, men kommer till korta när det gäller fullheten vi söker.

1) A+B utan C – Att ansluta sig till Israel eller det judiska folket UTAN  Evangeliets tro
Över de senaste generationerna har många kristna sett uppfyllelsen av många Bibliska profetior i Israel, då det gäller insamlandet av det judiska folket och återställandet av vår nation.

Efter århundraden av felbehandling av judar har kristna accepterat det Bibliska mandatet att kärleksfullt ”provocera” icke troende judar till ”till avundsjuka”,  Rom 11:12.

Många leder resor till landet, besöker IDF, möter politiker, rabbiner etc; andra har donerat pengar eller planterat träd för att hjälpa nationen. Många tar en stark politisk ställning för Israel. Detta är allt bra, men kan helt och hållet missa ”C” - det Israel som är Israel av tro, den andliga kvarlevan av israeliska troende i Yeshua.

Rom 9:6 och 11:17-18 säger oss att Israel är inte alla som kommer från Israel. Om ens primära sätt att ansluta sig, att inympas i Olivträdet, är genom den ofrälsta judiska majoriteten, då är man i själva verket inympad i grenarna, vilka är (åtminstonde i detta skede) avskurna från trädet! Det är inte en bra formel för att ”få del av det äkta olivträdets feta rot”! Det är omöligt att ta välsignelse och näring från roten om du är inympad i grenar som inte ens är anslutna i trädet! Det här misstaget var ganska förlåtligt en generation sedan då den troende kvarlevan i Israel var så liten att den praktiskt taget var osynlig. Men idag upplever den judiska nationen en andlig upprättelse och en växande och mognande kvarleva av de troende i Yeshua. Det är dags för fullheten av Olivträdets inympnings-relation!

2) Judisk/Hebreisk Toraundervisning, ”rötter”                              

Idag finns det en mycket popular undervisning om trons ”judiska rötter”.  Att lära sig den hebreiska bakgrunden i Skriften, judisk kultur, Högtiderna etc, kan vara till nytta, så länge det inte kommer med ett löfte, att genom att följa dem hitta andliga fördelar som vi redan har i Messias. Men kontakt med lagar och andra folks kultur skiljer sig från att faktiskt ansluta sig med dem i en relation. Tänk på det så här; att äta regelbundet på en sushirestaurang hjälper dig att uppskatta japansk mat, men det kan inte hjälpa dig att faktiskt ansluta dig med den verklighet som finns är Japan. Naturligtvis kan en uppskattning för det japanska köket eller att studera språket och Japans historia, bidra till att främja djupare relationer med det japanska folket, men det bör inte förväxlas med själva relationen!

Olivträdet i Rom 11 är ett ”folkträd” inte ett ”Toraundervisnings/läroträd”.  Enligt Paulus så skall roten av trädet (Gud's förbundsfolk) identifieras mer med Abrahams förbund av tro och löfte, än med de senare Torabaserade religiösa sedvänjor som kom att definiera gränserna för judisk identitet, Gal 4-5; Rom 10:4.

 I sammanhanget är Paulus hela poäng att ha rätt relation med andra folk i trädet, inte att observera sabbater och högtider.

Detta ”träd” av Gud's folk är också som en regnbåge som visar en  otrolig mängd unika kulturer och nationers identiteter, vilka Johannes synligt kunde känna igen i sin vision, Upp 7:9.                     

Detta felaktiga sätt att ”anslutas” eller ”inympas” med Israel genom undervisning om judiska rötter, kan faktiskt vara ett stort bedrägeri, man kan finna sig själv med ett förment ”judisk” eller ”biblisk” sätt att leva och praktisera sin tro, men utan någon av de bibliska förbindelserna med Israel, varken A, B eller C!

I slutändan, enligt vår erfarenhet, kan detta leda till ett väldigt osunt fokus på detaljerna i egen religionsutövning, identitet och även bedrägeriet att tänka att du har judiskt eller israeliskt  ”blod”Upp  3:9.


Fler översättare sökes

De senaste två månaderna har vi haft folk från nio olika språk svara till vår inbjudan att gå med i vårt mediateam genom att lägga till undertexter på våra filmer. Detta är glädjande och vi är så  tacksamma över hur Gud kopplar samman judar och icke-judar för att se Herrens ord gå ut från Jerusalem! Vårt mål är att få team med översättare i alla de 16 språk som vi för närvarande har i vårt veckoutskick. Dessa är de språk vi fortfarande behöver:

  • Holländska
  • Tyska
  • Italienska
  • Japanska
  • Koreanska
  • Ryska
  • Spanska
  • Svenska

Har du färdigheter i översättning och en längtan att se våra filmer på ditt språk? Kom med i vår familj av översättare. Skriv till  [email protected] för info.


Receiving the Love of the Father

Message from Asher Intrater from the recent Israel Intensive hosted by IHOPKC.                          

To watch in English, click HERE!


Möt Teamet: Jeremiah

Denna vecka möter du  Revive Israel's team manager, Jeremiah Smilovici.

Undertexter finns tillgängliga på franska, spanska, portugisiska, italienska och danska.

För att se, tryck HÄR!


Tillbaka

Var med och be för vårt pågående arbete med inhemsk evangelisation, grundandet av Messianska Församlingar, Centret för Lärjungaträning, Profetiska lovsångs- och bönevakor på hebreiska samt ekonomiskt stöd till de behövande.