Tillbaka till Arkiv

logo

Revive Israel Org

© 4.3 2016 Revive Israel Org

Rut Ecklesiologi och Ester Eskatologi, del 2

Av Asher Intrater

Rut och Ester's böcker beskriver verkliga historiska händelser, men kan också ses som liknelser med profetisk betydelse. Rut innehåller ett budskap om relationen mellan Israel och kyrkan. Detta är vad vi kallar för en ”Rutecklesiologi”. På samma sätt innehåller Ester ett budskap om den sista tiden. Vi kallar detta för en ”Estereskatologi”.  

Dessa två kvinnors livshistorier innehåller det pågående mysteriet med Israel och kyrkan och den sista tidens profetior. En påverkar den andra. En ”Rutecklesiologi bör leda till en ”Estereskatologi”. Ester kan ses som en symbol för kyrkan, Messias brud. Hon delar intimitet, nåd och skönhet med sin man, kungen. Men så inträffar en kris. Ester är ”kallad till kungariket för en tid som denna”, Ester 4:14. Och vilken ”tid” är det? Det är en tid av internationell  kris av aldrig skådat slag. Och vad är det för kris? Ett försök att döda alla judar!

Försöket att döda judar hände inte bara i händerna på Haman, Ester 3:6, men också Farao; Ex 1:16, Herodes; Matt 2:16 och i sista tiden; Hes 38-39, Sak 13-14.  All andlig krigföring kulminerar slutligen i ett försök att döda alla judar. Vi kan se denna folkmordstendens både i nazismen och islamska jihad. I den sista tiden kan ett försök att döda judarna mycket väl rikta sig till alla som tror på Yeshua som judarnas konung eller ser sig själva i linje med nationen Israel.

Beskrivningen av Haman i Ester 3:7, 8:1, 9:10, 24 är ”Tsorer” צורר   vilket är ordet som vanligtvis används i den moderna hebreiskan för ”anti-krist” och roten till ordet i det Gamla Testamentet för ”vedermöda”. Haman kan ses som en bild av antikrist i den sista tidens liknelser på den kommande vedermödan. Ester blir varnad av Mordokaj, i ett profetiskt budskap om att det är brådskande för henne att medla för judarna inför kungen under denna världsvida kris. Hon är först ovillig att höra vad som verkar vara ett alltför intensivt och allvarligt budskap. Hon försöker t o m ursäkta sig för att undvika sin egen inblandning i krisen, men Mordokaj är ihärdig för att visa henne hur nödvändig  hennes intervention är.

Det har varit apostoliska och profetiska röster som i åratal har försökt varna för den kommande överhängande krisen och vedermödor. Många troende verkar ointresserade; andra har blivit undervisade att de inte kommer att vara del av krisen därför de redan blivit uppryckta till himlen.  Vi ser det inte alls på det sättet. Av denna anledning  har vi varje år anordnat en ”Esterfasta”.ענית אסתרtillsammans med lokala kristna araber och messianska judar här i Israel, detta sänts live till våra  partners och förbedjare runt om i världen, Ester 4:16. 

Många har inte förstått angelägenheten i denna ”Ester-typ” syn på den sista tiden. Kanske det låter för intensivt, för negativt, för judiskt. En del av våra mest bibelutbildade och profetiskt urskiljande vänner verkar ha missat detta. Även de som förstår en ”Rutecklesiologi” går nödvändigtvis inte vidare för att se ”Estereskatologin”. 

Historien har dock ett lyckligt slut! Efter en extremt svår tid av förbön, prövningar och andlig strid blir det ett plötsligt och mirakulöst ingripande av Gud som påverkar hela världen. Det mordiska påbudet avbryts. De onda krafterna förstörs, 9:17. Historien ändras. En stor väckelse sker.

Esters bok konstaterar att många ”gav sig ut för att vara judar”, 8:17 eller ”slöt sig” till judarna, 9:27.  Som en liknelse kan detta tyda på ett svep av evangelisation, människor blir sanna kristna, eller stöder Israel, eller förstår de judiska rötterna till kristendomen, eller konverterar till traditionell judendom, eller alla dessa.

Slutligen, de rättfärdiga tar regeringen över  alla länder i besittning,  8:2, 9:3. 10:3.  Alla männis-kor blir glada, frid råder och firanden äger rum. Detta är en underbar bild av Gud's rike på jorden. Purim är en tid av stor glädje. Låt oss gå samman i denna Ester- och Mordokajkallelse till andlig strid, för att vinna seger i den sista tiden.


Esthers Fasta

Varje år under Esthers Fasta har vi ett heldagsevent med tillbedjan, fasta och bön vilket sänds live. Vi inbjuder dig att vara med oss den 23 mars från kl 8:00-18.00 israelisk tid. Vi samlar oss denna viktiga tid för att stå upp för att Gud's planer och syften skall råda över alla onda planer mot Gud's folk i vår generation. Vi kommer att ha översättning från hebreiska till engelska.

För att se på en videoinbjudan, tryck  HÄR


Pull in the Next Generation

For this week's audio teaching from Youval Yanay in English with French translation, click HERE!


Vidarebefordra till en Vän!

Tyckte du om vårt nyhetsbrev?  Vi håller fortfarande på att bygga upp vår svenska kontaktlista och hoppas att kunna välsigna fler människor med undervisning och böneämnen direkt från Israel. Vi strävar efter att presentera en vy som hedrar både den judiska såväl som den arabiska sidan och det är våra hjärtans önskan att verka för enhet i Messias Kristi Kropp i världen. för att förbereda för Yeshua, Jesu återkomst. 

Var vänlig skicka våra epostmeddelanden till dina vänner och uppmuntra dem att registrera sig genom att skriva till [email protected]


Tillbaka

Var med och be för vårt pågående arbete med inhemsk evangelisation, grundandet av Messianska Församlingar, Centret för Lärjungaträning, Profetiska lovsångs- och bönevakor på hebreiska samt ekonomiskt stöd till de behövande.