Printează pagina | Înapoi la articole

logo

Revive Israel Ministries

©17 Ianuarie 2014 Revive Israel Ministries

Mesia trebuie să moară

de Asher Intrater

Azi, în Israel, la fel ca în timpul lui Yeshua, Mesia este așteptat să vină, să domnească și să aducă pacea în lume. Ideea că Mesia trebuie să vină ca să moară în primul rând (și abia apoi să domnească) este foarte dificil de înțeles de către poporul nostru. În orice caz, vechii profeți israeliți au profețit în mod direct moartea lui Mesia în trei momente:

Daniel 9:26 – ...unsul va fi stârpit, și nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni, va nimici cetatea și sfântul Locaș...

Acest pasaj vorbește despre faptul că Mesia va muri. Cuvântul „stârpit” are sensul acțiunii de a tăia, a doborî un copac și implică faptul că persoana va fi ucisă înainte de a ajunge la vârsta bătrâneții. El trebuie să moară înainte de distrugerea celui de-al Doilea Templu din anul 70 d.Chr. Unii dintre adepții lui Lubavitch Rabbi Schneerson susțin că el este Mesia. Acest lucru nu poate fi adevărat din moment ce el a murit la bătrânețe, la mai mult de 1900 de ani după ce Templul a fost distrus.

Zaharia 12:10 – Atunci voi turna peste casa lui David și peste toți locuitorii Ierusalimului, un duh de îndurare și de rugăciune, și își vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns.

Aici, „Eu” care va turna Duhul Domnului este același cu „Mine” care este străpuns. Acest lucru ne spune despre cine este vorba și despre moartea Lui. Pentru a putea fi străpuns trebuie să ai un corp. Pentru a putea turna Duhul, trebuie să fii divin. Așadar, Mesia trebuie să fie o persoană divină care este străpunsă într-un corp uman.

Isaia 53:8 – El fusese șters de pe pământul celor vii și lovit de moarte pentru păcatele poporului Meu.

Din acest verset înțelegem de Mesia trebuie să moară prima dată. „Fusese șters” aici înseamnă „printr-un decret legal”. Sentința la moarte vine din cauza păcatelor poporului „Meu”, copiii lui Israel.

Comentatorul rabinic Rashi susține că Isaia 53 se referă la suferințele poporului evreu în mâinile neamurilor (compară cu Romani 11:12, 15; Matei 2:16). Totuși, acesta nu poate fi primul înțeles, din moment ce persoana mesianică la singular de aici suferă pentru „poporul Meu”.

Când Rabbi Schneerson s-a îmbolnăvit, unii dintre adepții lui au susținut că prin boala lui se împlinește Isaia 53. Alte grupuri de evrei s-au plâns că aceștia simpatizează cu interpretarea mesianică dată de creștini. Lubavitcherii au răspuns că Isaia 53 se referă într-adevăr la Mesia, dar că Schneerson este cel care împlinește profeția. 


Ariel Sharon, 1928 – 2014

Ariel Sharon, al 11-lea Prim Ministru al Israelului a fost poate cel mai mare general al armatei Israelului modern. S-a născut în Israel la 6 februarie 1928; la fel ca majoritatea fondatorilor, a fost un fermier în adâncul inimii lui. Și-a iubit pământul și poporul.

A luptat în războiul de Independență (1948) și a fost rănit în lupta sângeroasă de la Latrun. În anii 1950 a devenit comandantul faimoasei unități 101 care s-a luptat cu teroriștii și infiltrații Fedayeen. În Războiul de Yom Kippur (1973) se presupune că a salvat națiunea de la anihilare prin manevra curajoasă de traversare a Canalului Suez și de atacare a Egiptului în represalii. Ca Ministru al Apărării el a condus războiul din Liban din 1982 și a fost acuzat internațional pentru că le-a permis forțelor Creștine Libaneze să-i ucidă pe musulmanii din orașele Sabra și Shatilla.

Sharon a forțat construirea de așezări în teritoriile Iudeea – Samaria – Gaza și a fost cunoscut ca „tată” al acestor așezări. În 2004, ca Prim Ministru, a ajuns la concluzia că palestinienii nu vor face niciodată pace cu Israelul și că micile așezări din Fâșia Gaza înconjurate de milioane de musulmani fanatici vor fi imposibil de apărat în luptă. Așadar, a luat decizia tactică de a-i strămuta pe cei 8.500 de evrei care locuiau acolo. Votul, deși controversat, a fost aprobat de Parlament, iar acțiunea a avut loc în următoarele câteva luni.

După ce a suferit un atac cerebral în 2006, el a stat în comă în spitalul Sheba timp de 8 ani și a încetat din viață în Shabbatul trecut. A fost înmormântat alături de soția lui Lily, la ferma lui de lângă Sederot. 

(Picture Credit: Jim Wallace (Smithsonian Institution)


Vindecată de cancer

Vinerea trecută, pe unul dintre canalele naționale de televiziune din Israel (Canalul 2), s-a difuzat un documentar despre o poveste miraculoasă de vindecare. În piciorul unei femei creștine arabe (Therese Daoud) din nordul Israelului s-a găsit o tumoră canceroasă de dimensiunea unei portocale. Medicii au ajuns la concluzia că piciorul trebuie amputat. Totuși, operația a fost anulată de trei ori, lucru care a făcut-o să creadă că nu trebuie să insiste în direcția intervenției, ci mai degrabă să se roage. Cinci luni mai târziu s-a reîntors la medic pentru următoarele analize unde s-a descoperit că tumora dispăruse în totalitate. Doctorul povestește: „N-am văzut niciodată așa ceva, nici n-am auzit despre un astfel de lucru”. Daoud a declarat televiziunii Israeliene „este un dar de la Dumnezeu”.

Pentru a urmări știrea în ebraica, click AICI.


Postul Esterei

Setați-vă calendarele pentru postul anual al Esterei pentru joi 13 martie de la 6 dimineața până la 6 seara, ora Israelului. Postul va fi transmis în direct. Subiectele de rugăciune, programările și link-urile vor fi trimise în săptămânile care urmează.


Înapoi la articole 2014

Rugați-vă pentru misiunea noastră în curs de desfășurare în ceea ce privește evanghelizarea populației locale, plantarea de comunități mesianice, centrul de ucenicie si echipare, rugăciune neîntreruptă și lauda și închinarea profetică în ebraică și ajutorul financiar pentru cei nevoiași.