Takaisin artikkeleihin

logo

Revive Israelin palvelutyö

© Kesäkuu 20 Revive Israelin palvelutyö

Tuskanmittari

Asher Intrater

Kuinka mittaamme tuskaa? Jos astun varpaallesi, se sattuu sinuun, mutta minä en tunne kipua. Sinun hermosi siirtää kivun tietoisuutesi, mutta ei minun. Fyysisesti me voimme tuntea vain oman kipumme, mutta emme toisten. Ymmärtääkseen toisen ihmisen tuskaa, se vaatii herkkyyttä ja vaivaa ja kykyä päästä luonnollisten tunteiden yläpuolelle ja valmiuksia.

Sanat ”sääli” ja ”sympatia” kärsimys (passion) ja kärsimys (pathos) viittaavat jonkun toisen tunteisiin. Com ja sym tarkoittavat ”yhdessä jonkun kanssa” (etuliitteinä) tai ”rinnakkainen”.  Me olemme sääliviä tai sympaattisia (myötätuntoisia) ihmisiä kohtaan, kun voitamme itsekeskeisyytemme, ja kykenemme havaitsemaan ja tunnistamaan, mitä toiset kokevat.

Yeshua oli kaikkein säälivin ihminen, joka on koskaan elänyt. Hän itki säälistä (Luuk. 19:41, Joh. 11:35, Hepr. 5:7) ja paransi muita säälin motivoimalla voimalla (Matt.9:36, 14:14). Jesaja 53, Messiaaseen viitataan kahdesti ”surujen miehenä” (3. jae) ”ja kärsi kipumme” (4. jae).  Hepreassa kummassakaan tapauksessa ei käytetä normaalia ”kipu” sanaa (khe´ev)   ,כאבvaan paljon runollisempaa muotoa samasta juuresta (makhe`ov)  מכאוב . Tämä voi olla viittaus Hänen haluunsa kokea tuskaa, joka ei ole alkuperältään hänen omaansa.

Mitä enemmän kasvamme Yeshuan kaltaiseksi, sitä herkemmiksi tulemme meitä ympäröivälle tuskalle. Voimme mitata ja tuntea heidän tuskansa. Kärsimystemme kautta, voimme tulla lohdutuksen lähteiksi ja muiden rohkaisijoiksi (2 Kor. 1:6).


Panttivangit!

Israelilaiset tuntevat syvää myötätuntoa koskien äskettäin vangittua kolmea teini-ikäistä poikaa kohtaan.

  1. Rukous- Kansallisesti uskonnollinen piiri on kutsunut kaikki rukoukseen poikien palauttamiseksi, johon suuri osa Israelin väestöstä ottaa osaa. Juutalainen rukoustapa perustuu Psalmien julkiseen lukemiseen.
  2. Liftaus – Jotkut lehtimiehet ovat kysyneet onko oikein, että siirtokuntalaiset matkustavat liftaamalla, joka mahdollistaa panttivangiksi ottamisen. Siirtokuntalaiset vastasivat, että tällainen logiikka syyllistää uhreja: samanlainen syytös on syyttää tyttöä, joka raiskataan, koska hän oli pukeutunut lyhyeen hameeseen.
  3. Alueen – puhdistus – Koska sieppaus tapahtui lähellä Hebronia, niin armeija on organisoinut massiivisen puhdistus operaation alueella. He tarkastavat jokaisen talon ja luolan, toivoen ”sulkevansa ringin”, jossa panttivankeja pidetään.
  4. Hamas – Toinen alue armeijan ponnisteluissa on ollut pidättää useita Hamasin johtajia. Yli 200 on pidätetty. Tämä ehkä ennustaa käännekohtaa Israelin strategiassa, he pyrkivät pysyvästi purkamaan Hamasin organisaatiota Juudeassa ja Samariassa. Samaan aikaan Palestiinan viranomaiset protestoivat, mutta he eivät vastusta ”liian voimakkaasti”, (joille Hamas on kilpailija). Tämä saattaa tuottaa positiivisen tuloksen sekä Israelille että Palestiinan kansalliselle hallinnolle, koska se heikentää Hamasia. Eräs palestiinalainen kommentaattori sanoi jopa, että Bibi (Benjamin Netanjahu) tekee saman PA:lle, minkä Al-Sisi teki islamilaiselle veljeskunnalle Egyptissä.
  5. Ideologia- Pojat pantti vangeiksi ovat ” Gush Etsionista” (Jotka liitetään Nathan Bennettin Bayit Yehudi puolueeseen; älä pukeudu mustaan ja sitoudu armeijaan ja poliittiseen palveluun). Israelilaisten joukossa on kiistaa siirtokuntien ja alueiden strategisesta järkevyydestä. Nykyaikaiset ortodoksiset siirtokuntaryhmät ovat tulleet oikeistolaisen aatteellisen Sionismin johtajiksi.
  6. Vankien vaihto- Yksi kiistakysymys on, annetaanko terroristi vankeja vaihtokaupassa Israelilaisista panttivangeista. Vasemmisto sanoo ”kyllä” ja oikeisto sanoo ”ei”. Gilad Shalit oli vapaamielisestä perheestä. Nämä pojat ovat Oikeisto Sionistien sisäpiiriä. Nämä ovat niitä, jotka aina sanovat ei vankien vaihdolle, ja nyt heidän omat poikansa ovat panttivankeina. Tunteelliset ja aatteelliset panokset ovat äärimmäisen korkeat.

Nasaretilainen arabi sionisti

Kyseenalainen video leviää Internetissä, missä teini-ikäinen arabi vahvasti tukee Israelia, vaatien panttivankien palauttamista ja samalla kutsuu Jihadisteja ”terroristeiksi”  Tässä 3 minuutin videossa 16 vuotias Muhamed Zoavi (joka on vahvasti Israelin vastaisen Knessetin jäsenen Haneen Zoavin serkku)kääntää itse tekstin arabiaksi, hepreaksi, ja englanniksi. Katso, Klikkaa TÄSTÄ!


Takaisin artikkeleihin 2014

Rukoile meidän käynnissä olevan syntyperäisten israelilaisten evankeliointityön puolesta, istuttaessamme Messiaanisia seurakuntia, opetuslapseuttamiskeskusta, profeetallista ylistystä ja rukousvartioita hepreaksi ja taloudellista apua tarvitseville.