Takaisin artikkeleihin

logo

Revive Israelin palvelutyö

© Lokakuu 11 Revive Israelin palvelutyö

”Maran”(Herra, Mestari)

Tal Robin

Klo 11 maanantaina lokakuun 7 pv nukkui pois Sefardi johtaja (ja Shas puolue johtaja) 93 vuotias rabbi Ovadia Yosef. Hautajaiset olivat vain muutamaa tuntia myöhemmin klo 18. Valtava saattojoukko ruuhkautti kadut Jerusalemissa (tiedot vaihtelivat 450,000 ja 850,000 tuhannen ihmisen välillä). Sitten raamatun aikojen ei ole ollut tapahtumaa, johon olisi kokoontunut niin suuri määrä ihmisiä Jerusalemiin.

Ovadia Yosef syntyi Irakissa 1920 ja muutti Israeliin perheensä mukana 4 vuoden ikäisenä. Hänestä tuli tämän sukupolven vaikutusvaltaisin rabbi. Hän oli niin kunnioitettu, että hänelle annettiin kaikkein korkein arvonimi, mikä voidaan antaa hengelliselle johtajalle: Maran (”Mestari, Herra” arameaksi).  Joukoittain ihmisiä itki kaduilla tietämättä kuinka he voisivat elää ilman ”Mestariaan.”

Yosefista oli tullut kolmas ”messiaaninen” tyyppi hahmo nykypäivän juutalaisuudessa, yhdessä Nahman Breslaullaisen(Wroclaw)ja lubavicheriläisten Rebbi Schneersonin kanssa. Arameassa sana Ata tarkoittaa” tule”. Näin, huuto arameaksi messiaaniselle rabbille tulla olisi Maran – Ata (translitteroidaan(kirjoittaa toisella kirjaimistolla)uudessa testamentissa ”Maranatha”). Rukoilkaa kanssamme kansamme puolesta, huutamalla uskossa sen ainoan Rabbin puoleen, joka koskaan on ylösnousut kuolleista tulemaan taas takaisin. Maran Ata! Tule Herra Yeshua!


Sateenkaari ja Ympärileikkaus

Asher Intrater

Tällä viikolla meidän Jerusalemin seurakunnan jäsen juhli esikoispoikansa ympärileikkausta. Monet suuresta ja laajasta Israelilaisesta sefardi suvusta oli läsnä. Tapahtuma itsessään oli merkittävä todistus, että meidän uskomme Yeshuaan on esi-isiemme liiton jatkumo, ei sen kieltäminen.

Tällä viikolla Eurooppa-neuvosto hyväksyi ei-sitovan päätöslauselman, jossa määritellään ympärileikkauksen" loukkaavan lasten fyysistä koskemattomuutta." Monet Euroopassa näkisivät mielellään, että käytäntö olisi laiton. Mielenkiintoisesti, juutalaiset ja muslimit ovat todennäköisesti liittolaisia tässä asiassa, koska ympärileikkaus on myös osa Islamin uskontoa (1Moos. 17:23).  

Tämän viikon Tooran jakso koskee sekä Aabrahamia ja sisältää myös ympärileikkauksen liiton (1. Moos.12–17). Viime viikon Tooran jakso koskee vedenpaisumusta ja Jumalan liittoa hänen kanssaan (1.Moos. 6-11). Vertailkaamme lyhyesti Abrahamin ja Nooan liittoja.

Nooan liitto edeltää Abrahamin liittoa. Sen vuoksi Aabrahamin liitto voidaan nähdä osana ja kehityksenä Nooan liitosta. Aabrahamin liitto palvelee aikaisempaa suunnitelmaa, joka esiintyi jo Nooan liitossa.

Nooan liitto sisältää Jumalan tarkoituksen maailman kansoille (1. Moos 9:16), kun taas Aabraham käsittelee ensisijaisesti juutalaisia (1. Moos 17:19). Nooan liitto sisältää Jumalan tahdon koko maaplaneetalle, kun taas Aabraham käsittelee Israelin maata. Juutalaisten ja Israelin maan on tarkoitus olla siunauksena muiden kansojen ja maiden tähden.

Nooan liiton merkki on loistava sateenkaari, kun taas Aabrahamin liiton merkki on verinen esinahka. Kummallakin näistä merkeistä on esikuvallinen merkitys, viime kädessä niillä on tekemistä itsensä Yeshuan kanssa. Toinen on taivaallinen ja toinen on maallinen – osoittaen Yeshuaa sekä Jumalan poikana että ihmisen poikana.

Sateenkaari on kuva kansainvälisestä seurakunnasta (Ilm. 7:9)sen kaikessa monipuolisessa erilaisuudessa. Se on samankaltainen kuin seitsemän lampunjalkaa (Ilm. 1:20), kuitenkin näkymässä on lisä mausteena eri värit. Värit edustavat maailman erilaisia etnisiä ryhmiä, kulttuureja, kansakuntia ja kieliä.

Kuten sateenkaari loistaa valossa, niin tulevat ylösnousseet pyhät loistamaan kunniassa ja kirkkaudessa (Joh. 17:22; 1Kor 15:41–43). Kuten värit ovat täydellisessä harmoniassa, niin saavutamme täydellisen yhteyden uskossa (Joh. 17:23). Kuten sateenkaari heijastaa auringon valoa, me tulemme heijastamaan Yeshuan kasvoja, jotka loistavat kuin aurinko (Ilm. 1:16). [Taivaassa sateenkaari ympäröi Jumalan valtaistuinta (Ilm. 4:3).]

Ympärileikkaus osoittaa Yeshuan syntymää ja Hänen fyysistä sukulinjaansa Aabrahamin ja Daavidiin (Matt. 1:1, Room. 1:3). Jeesuksen syntymä oli Jumalan salaisuus, joka julkituotiin (ilmestyi) lihassa (Joh. 1:14; 1Tim. 3:16). Yeshua ei ainoastaan syntynyt tähän maailmaan, Hänet myös ympärileikattiin, kun Hän saapui (Luuk. 2:21).

Ympärileikkaus edustaa Jumalan uskollisuutta Hänen liitoilleen: eilen, tänään ja huomenna (Room. 15:8). Ympärileikkaus on rinnakkainen ristiinnaulitsemiselle. Molemmissa tapauksissa Yeshuan liha lävistettiin ja vuosi verta. Ympärileikkaus on esikuva (enne) temppeliuhreista ja Yeshua uhrista. Yeshua vahvistaa Vanhan liiton ympärileikkauksessa ja Uuden liiton ristiinnaulitsemisessaan.


Takaisin artikkeleihin 2013

Rukoile meidän käynnissä olevan syntyperäisten israelilaisten evankeliointityön puolesta, istuttaessamme Messiaanisia seurakuntia, opetuslapseuttamiskeskusta, profeetallista ylistystä ja rukousvartioita hepreaksi ja taloudellista apua tarvitseville.