Terug naar de artikelen

logo

©16 oktober, 2015 Revive Israel

Al Aqsa - Social Media Opstand

Door Asher Intrater

De afgelopen twee weken is er een golf van nieuwe terreuraanvallen in Israël geweest. Een aantal per dag in een land met de afmeting van Moldavië, Togo, El Salvador, Taiwan of Rhode Island, al naar gelang het continent waar je woont. De Islamitische Jihad grijpt snel om zich heen in nieuwe vormen. Deze nieuwe golf is een ongrijpbare sprong, voornamelijk in twee dimensies:

  1. Van georganiseerde terroristengroepen naar social media mobilisatie.
  2. Van Palestijnse burgerrechten naar de heiligheid van de tempelberg.

In de lokale competitie tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas lijkt het erop dat Abu Mazen terrein wilde winnen in de publieke opinie. Dus kwam hij naar voren met diverse kersverse (en gelogen) beschuldigingen tegen Israël. Die gingen allemaal over het gebeuren bij de Tempelberg en werden op social media overal verspreid. Het antwoord op social media riep elke Moslim in Israël of Palestina op om erop uit te gaan en Israëli’s neer te steken.

Deze ongeveer 30 aanvallen van de afgelopen twee weken werden voornamelijk gepleegd door jonge mensen, die geen deel uitmaakten van een georganiseerde groep, maar die ingingen op de propaganda van de social media. (Ze waren jong, behoorden tot een sociaaleconomische klasse die toegang heeft tot internet, hadden geen militaire training en opereerden verspreid).

De meeste aanvallen (behalve het schieten op de familie Henkin) waren heel amateuristisch, maar wel dodelijk. Een patroon dat je herhaaldelijk zag was: een jong persoon met een slagersmes rent op een groep Israëli’s af en begint te steken.

De plaatselijke Israëli’s en de veiligheidstroepen waren zo alert dat de terroristische gebeurtenissen maar een paar seconden duurden voor de omstanders opsprongen om de terrorist uit te schakelen. Het zorgt voor een enorm gevoel van alert zijn, overal, constant, door iedereen. Bij de minste aanwijzing van een aanval rennen de mensen NAAR het incident om hulp te bieden.

Aan de andere kant, aangezien de terroristen jong zijn en geen deel van een georganiseerde groep, duiken ze overal op. Geen plek is veilig; geen moment ontspannen; geen situatie beschermd; geen persoon te vertrouwen. Het ene nieuwsbericht is nauwelijks uitgezonden of er verschijnt een volgend. Het aantal aanvallen is hoger en de locatie meer verspreid. Dit maakt de verdediging ertegen bijna onmogelijk, ondanks heldhaftige pogingen door de veiligheidstroepen.

De propaganda tegen Israël concentreert zich momenteel op de Tempelberg. De tactiek van het beschuldigen van Israël van sociale onrechtvaardigheid tegenoven de Palestijnen heeft z’n effect verloren, nu Moslims elkaar bij tienduizenden vermoorden in Syrië, Irak en Turkije. Het enige dat nog overblijft om de massa in vlam te zetten is de “heiligheid” van de Al Aqsa moskee (gebouwd 1700 jaar na de Tempel van Salomo, op dezelfde locatie).

Jihad propaganda, versterkt door PA propaganda, is dat Israël de Moskee binnendringt met hun “vuile voeten”. Alle Israëli’s weten dat dit niet waar is; toch worden deze leugens eindeloos herhaald in de media. De Palestijnen horen alleen deze leugens. Dan trekken een paar van de schijnbaar meest serieuze  Arabische jongeren, die bereid zijn om zichzelf op te offeren voor de eer van hun “heilige plaats” erop uit om elke Jood in de buurt overhoop te steken, aangezien Joden afgeschilderd worden als demonische wezens.

De nadruk op de Al Aqsa brengt de religieuze aard van het conflict naar voren, hoewel de meeste nieuwsverslagen over heel de wereld dat feit willen vermijden. Op een bepaalde manier ondermijnt deze religieuze ondertoon iedere mogelijkheid om een diplomatieke oplossing te vinden. Diplomatieke oplossingen zijn gebaseerd op praktische compromissen terwijl religieuze extremisten daar nooit in mee zullen gaan. De “messiaanse” verwachtingen van een Islamitische “Mahdi”, die naar Jeruzalem zou komen blaast dit conflict helaas op tot apocalyptische dimensies.

Hoe moet je dan omgaan met deze massale hersenspoeling en opstand? Wat moet de Israëlisch politie doen als een 19- jarig Palestijns meisje een mes tevoorschijn haalt van onder haar lange gewaad en uitroept “Allahu Akhbar”? Er zijn overal camera’s en alles wat je in de media te zien krijgt is een Israëlische soldaat die schiet op een schijnbaar onschuldig Arabisch meisje.

Misschien is het element dat het Israëlische publiek het meest versteld heeft doen staan de oneerlijke weergeving in de internationale nieuwsmedia. De Israëli’s zien een misleide jonge Moslim, die onschuldige Joodse burgers neersteekt. Ter plekke wordt de terrorist gedood, terwijl hij nog met zijn mes zwaait. En wat komt er in het nieuws?  Gewoon: “Vandaag hebben de veiligheidstroepen een jonge Palestijn gedood.”

De combinatie van de Al Aqsa Moskee, social media en propaganda leugens maken het huidige oproer buitengewoon moeilijk. Zeker, Jeruzalem is al “de steen die moeilijk te tillen is” en “een bedwelmende beker voor alle volken” als beschreven door de profeten (Zacharia 12).


The Hope – De wedergeboorte van Israël

We willen de nieuwe documentaire van CBN, The Hope, bij u aanbevelen. Hij neemt de kijkers mee op een reis door de vijftig jaren die voorafgingen aan de stichting van de moderne staat Israël. Zie geschiedenis door de ogen van een paar van de stichters van Israël: Theodor Herzl, Eliezer Ben Yehuda, Chaim Weizman, David Ben Gurion en Golda Meir. Deze inspirerende documentaire bevat ook blik op Sir Winston Churchill en de rol die hij speelde bij de bouw van de nieuwe Joodse staat. Om de trailer in het Engels te bekijken klik HIER!


Herstel of ontkomen?

In deze boodschap beantwoordt Cody Archer twee veelvuldig gestelde vragen die bij Revive Israel binnenkomen. Ten eerste: tot welk niveau zijn we geroepen te heersen in de naties voor de terugkeer van Yeshua? Ten tweede: als Yeshua terugkomt, zal Zijn koninkrijk er plotseling zijn of progressief?

Om te luisteren in het Engels klik HIER!


Terug